Nemes Gabriella honlapja
számláló
Indulás: 2010-11-01
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Írásaim
 
Linkek
 
Névjegy

 

Levelezési cím: zebra20@freemail.hu

 
Tramontana

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

A balatoni vitorlások királynője

Nemes Gabriella  2014.06.24. 18:45

Kecsesen billeg jobbra-balra, s így nézegeti magát a víz tükrében. Karcsú testének képmása megjelenik a remegő hullámokon,

mint szoknyán a fodor, ami csupa csipke, apró csillogó gyöngyökkel kirakva. A lemenő nap sugara tiarát rajzol köré, aranya beragyogja

a partot, szinte megvakítja tekintem. Fejemet meghajtom előtte. Ő az! Minden idők füredi Anna báljának szépe a tó legendája.

Anyja a simogató napsugár, aki mutatja a helyes utat, apja a sokszor haragos ősi északi szél. Otthona a Kárpát-medence legszebb könnycseppje a Balaton.

Tramontana. Így nevezik Balatonfüred máig legszebb vitorlás yachtját. A tóra kerülésének körülményeit, ugyanúgy, mint lenyomozhatatlan tulajdonosi viszonyit máig tartó hosszas kutatás és féligazságok, feltételezések halmaza jellemzi. Ideje, hogy az egyik ilyen kérdésben tiszta vizet öntsünk a pohárba.

A II. világháború után a társadalmi rendet megbontó kommunista rendszer nem tűrte meg az országot irányító értelmiségi és arisztokrata réteget. Többségük külföldre menekült a világ más országaiba. Irataik megsemmisültek, s csak a családi történetek öröklődtek tovább. Megkerülve a kontinenst, hosszú évtizedek után, került vissza Magyarországra a Tramontana egyik tulajdonosának históriája.

Gróf Somssich Pongrácz, emlékirataiban beszámol édesanyja gróf Somssich Lászlóné, született Széchenyi Mária Tramontanahoz való viszonyáról:

„Édesanyám 1919-ben az eljegyzésére kapott egy remek vitorlás hajót, amelyet az Adriáról hoztak. Ez volt a legnagyobb és legmodernebb vitorlás abban az időben. 1995-ben még mindig részt vett regattán.

A vitorlás egyik éjjel viharba keveredett a tavon és zátonyra futott. Anyám megfogadta, ha épségben partot érnek, soha többé nem viseli azt a XVII.századi gyöngysort, amelyet egyik ősétől Rákóczi Júliától (Aspremont) örökölt, hanem beteszi a széfbe.

László a leánykérés után –még ugyanabban az évben- feleségül vette Máriát: „1919-ben eljegyeztem Széchenyi Máriát. Esküvőnk júniusban volt Somogyváron szűk családi körben, csak 12-en voltunk.”- írta gróf Somssich László emlékirataiban.

A házasságkötés dátuma a Tanácsköztársaság idejére tehető. Széchenyi Mária édesanyjától gróf Széchenyi Imrénétől, (született Andrássy Mária) kapta nászajándékba a vitorlást. Mivel az első kommunista rezsim miatt nem lehetett kelengyét kapni, ezért a grófné úgy gondolta egy hajó értékálló ajándék lehet. A leszármazottak többször is megemlítik, hogy a Tramontanat nagymamájuk hozatta az Adriáról a Balatonra, hiszen a somogyvári Széchenyi családnak köszönhető a balatoni fürdőkultúra népszerűsítése.

Gróf Széchenyi Imre az ezred fordulón Földvár pusztát fürdőteleppé fejlesztette, idecsalogatva a nagybirtokosokat, a tudomány és kultúra képviselőit.  Balatonmáriafürdő, feleségéről, Máriáról kapta a nevét. Több nyaralójuk is volt Balatonföldváron, amelyből az következik, hogy a vitorlás egy ideig a déli parton is állomásozott:

„A nyarakat mindig a tőlünk 60 kilométerre lévő Balatonon töltöttük, ahol nagyanyámnak két villája is volt.”-írta Somssich Pongrácz.

Gróf Somssich Lászlónak és Széchenyi Máriának 1920-ban megszületett az első gyermekük. A vitorlást 1924-ben Gordon család vásárolta meg. Gyermekeik már nem utazhattak a hajón, de a rendszerváltás után 1995-ben, egyik balatoni kirándulásuk alkalmával megkeresték édesanyjuk egykori vitorlás yachtját.

 „Anyám szenvedélyes vitorlázó volt, s a Tramontana még most is regattázik. Egyszer engem is meghívtak mostani tulajdonosai egy Füred és Tihany útra.- emlékezik vissza egyik levelében Somssich Pongrácz. A vitorlázásról fotó is készült, ahol leány testvére Pongrácz Jánosné, született Somssich Katalin is részt vett.

 

Családfa (részlet):

Gróf Széchenyi Imre (1858-1905) + Andrássy Mária                      Gróf Somssich Imre + Széchenyi Mária

 

Széchenyi Mária (1886-1976)                       +             Gróf Somssich László (1874-1956)

 

Gróf Somssich Pongrácz (1920-2013)

Somssich Katalin (1923-)

Somssich Judit (Kinga) (1926-)

                Mindezek tudatában bizton állíthatjuk, hogy a Tramontana 1919-től Széchenyi Mária tulajdonát képezte, s ezt a tényt hivatalos papírok hiányában is bizonyíthatják még ma is élő gyermekei. S ezek után az „elképzelhető”, „lehetséges”, „feltételezhető” stb. jelzőket megspórolhatjuk, amikor a Balaton egyik legöregebb vitorlás yactját, a Tramontanat és a Somssichokat egy lapon emlegetjük.

 

 

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

 

Supernatural - ODaát - 13. ÉVad - Extrák - Infók - ÉRdekességek - ODaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - ODaát    *****    A csillagjövõ oldalon,nem csak alacsonyak az árak, hanem a tanácsadás, teljesen ingyenes. Szeretettel várlak minden nap    *****    Új design! Az egyetlen magyar Olicity és a legaktívabb Zöld Íjász rajongói oldala! 6. évad & Arrowverse hírek!    *****    No.1 Christina Aguilera Fan Site - Minden ami X-Tina, minden héten újdonságok! Katt!    *****    TelenovelasWeb - Hírek, képek, videók, saját véleménnyel tarkított bejegyzések telenovellákról és a színészekrõl! Gyere!    *****    Hamarosan olvashatók lesznek az oldalamon az Asztro-tükör asztrológiai írásai, cikkei.    *****    Gesztenye, gesztenye, gesztenye... és egy álmos sün! Gyertek az októberi rétre Mályvával és Pipitérrel! Irány a Mesetár!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    Ha te is a letisztult stílus híve vagy, nézz be hozzám! Smink, ruha, kritika //Style and Stuff// Style and Stuff//    *****    MINDEN HÓNAPBAN INGYENES G-PORTÁL SABLON! TELJESEN ÁTSZERKESZTHETÕ A LEGÚJABB KÓDOKKAL! Ne maradj le egyik hónapban sem!    *****    Rendeld meg az asztrológiai csomagok egyikét és teljesen ingyen megbeszélheted velem a kérdéseidet telefonon, skypeon!!!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film! Film!Film!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!    *****    A CSILLAGJÖVÕ OLDALON RENDKÍVÜLI AKCIÓK,LEHETÕSÉGEK.A MEGRENDELÉSEK UTÁN TELJESEN INGYENES KONZULTÁCIÓ,TANÁCSADÁS.VÁRLAK    *****    Õszi manókalandok a réten! Búcsúztassátok el ti is útra kelõ madarainkat Mályvával és Pipitérrel! Gyertek a Mesetárba!    *****    | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale |    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Extrák - Érdekességek - Cikkek - Interjúk - Bûbájos boszorkák - Charmed - Charmed -Játékok    *****    Infrashape Horizontal fittness stúdió Debrecen    *****    WISE-VOGUE | SZISSZ ÉS KLAU BLOGJA TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA // WISE-VOGUE // WISE-VOGUE    *****    * GP Life * Webes hírek * Nem csak gportálos oldalaknak * GP Life * Webes hírek * Nem csak gportálos oldalaknak *