Nemes Gabriella honlapja
számláló
Indulás: 2010-11-01
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Írásaim
 
Linkek
 
Névjegy

 

Levelezési cím: zebra20@freemail.hu

 
Somogyvár

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

Somogyvár a történelem tükrében

Nemes Gabriella  2013.08.29. 15:37

Tisztaságot, megbékélést keresek a múltban, erőt merítek belőle, ingereket kapok, amiktől azt remélem, előrébb visznek majd az életem útján. Tanulok az őseimtől, akik szintén itt éltek „Somogyországban”. Példát veszek tőlük, hiszen az ő verejtékükkel vált lakhatóvá a vidék, ők tették termékennyé a Földjét, vérükkel védték, könnyeikkel áztatták.

Lépten - nyomon mindenütt belebotlok a történelembe, követem a jeleket, még ha a legjelentéktelenebb egyszerű dolgot is találok, kíváncsian vizsgálódom, s ha sikerrel járok, meglelem benne a saját boldogságom, s ezt az örömet szeretném megosztani veled is.

Zölden pompázó titokzatos dombok őrzik a rejtekhelyeket, a kincsek lelőhelyeit. Apró meglepetések ezek, melyeket kevesen értékelnek közülünk, pedig a „hitetlenek” múlja is valahol itt kezdődött a Somogyi dombság völgyeiben. Mikor megszülettek, az ő tüdejüket is ez a levegő érlelte, madarainak éneke ringatta őket álomba, itt ízlelték meg először a kenyér ízét, ennek a Földnek a vizét szomjazták, s családnevük ma is bele van vésve a temetők kopjafáiba.

Eredetünk itt rejtőzik, láthatatlanul, s magányuk, elhagyatottságuk megvédi őket az enyészettől, így maradtak ránk a hosszú évek alatt, s szerencsések lehetünk, mert mindez a miénk.

Fákkal szegélyezett kanyargó utak Somogyvárra visznek, melynek története szinte a magyarságunkkal együtt kezdődött. Legmagasabb pontja a Kupavár-hegy, szabályos U alakú fennsíkként emelkedik ki a meredek völgyből, egészen a Balaton medencéjének déli síkjára mered, s a magaslatról, a magyar tenger ismerős északi hegyei sötétlenek a messzeségben. Kilátóján a nemzetiszínű zászló időnként dacosan feszül neki a szél hullámainak, s miután kijelölte az uralkodó szélirányt hosszú tartórúdján megpihen. Képzeletben szárnyak nélkül repülök a friss nyári fuvallattal, s ahogy körbe fordulok, szédül velem a hegytető. Hangtalanul végigsuhanok az erdők lombkoronái felett, szárnyammal végigsimítom az út menti nyárfák ezüstösen csillogó leveleit. A völgyekben nyugvó tavak, torz tükröt tartanak felém, s a négyzet alakú zöld keretes parcellák egyenként más és más színnel foltozzák be a táj ezer darabra szaggatott kötényét . Az öreg fák felett kíváncsian kukucskáló templomtornyok nyújtózkodnak, s alattuk sátor alakú háztetők sorakoznak. A változatos színek tengeréből kiemelkedik ez a zöld sziget, ahol a kiásott kövek jelölik ki a bencés monostor alaprajzát.

Szent hely ez, mely lépten-nyomon alapítójának dicső nagyságát hirdeti. I. Lászlóról a lovagkirályról emlékezhetünk meg:

„Mert választa az Szíz Mária/ Megdicsőíte sok jó ajándékkal/ hogy te őriznéd és oltlmazád/ néki ajánlád jó Magyarországot; Te tatároknak vagy megtörője/ magokat szaggatád az havasokban/ te pogányoknak vagy rettenetük/ törökök mondottak föld félelménk.”(Szent László ének)

Legendák keringenek tétován a romok között. Vastag falmaradványok óriási tartópillérek nyomai utalnak az egykori bazilika monumentális jellegére. Elképzelni is nehéz micsoda nagyságra tehetett szert ez az épület, amelynek ilyen erős alapja volt, s falai között, méltón őrizhette Szent László királyunk sírját. Ámbár a földi maradványok végső nyughelye Várad lett, mégis megmaradt a zarándokok kedvelt színhelyévé.

Egy Árpád kori alaprajz szerint kolostora minden létező dologgal fel volt szerelve, ami központi vezető szerepére és kulturális jellegéhez nélkülözhetetlen volt. Körvonalaiból kiolvasható főbb részei mellett az elmélkedésre szolgáló kerengő folyosója, vendégfogadásra alkalmas szoba, könyvtár, kicsiny kápolna, az akkoriban új hit gyakorlásának elmaradhatatlan kellékei voltak.

Államalapításunkat megelőzően Somogy hercegének - Koppány fejedelemnek- földvára állt itt. S talán a táltosok előre megjövendölték vesztét, vértanú halálát nem felejthetjük el soha.

„Koppány vezér halálával egy időre ősi hitünk is elveszett, ébredj magyar, és újra naggyá lesz nemzeted! Őseidnek szent hitéhez, nemzetséged gyökeréhez, testvér, Te ne légy hűtlen soha!”

Koppány vezér emlékére Zalakoppány falu ajándéka 2002. március 23.

Szemlélve olvasgatom a Koppány tiszteletére emelt emlékművön lévő idézetet. S, hogy mindezt megtehessem, csupán 10 percet kell gyalogolnom Kupahegyről egy erdei úton, oda ahol a Szentesica (Szent István) forrás fakad az ősi Föld mélyéről. Vize átlátszó tisztaságú kellemesen hűvös, s mielőtt szomjamat csillapítva a számhoz veszem a flaskát, Koppány „egészségére” emelem a magasba.

Somogyvár olyan szép és hatalmas, még csak utam felénél járok, máris egy másik fontos történelmi korba csöppenek: a XVIII. századba. A Széchényi család birtokát próbálom megismerni. Először a zöldből sárgán kivillanó kastély épület hívja fel a figyelmemet. Két oldalról óvón ölelő park vezeti a tekintetem a bejárat felé, amerre egykor a parádés kocsik gördültek előkelő utasaikat szállítva. Ma bárki szabadon megpihenhet a fák alatt, s szívesen teszik is ezt a környéken lakók, hiszen ez egy iskola lett. S a település kisdiákjai bizonyára nem csak történelem órán hallottak a Széchenyiekről, hanem nagyszüleik családi történeteiben is gyakran szerepeltek.

A régi épület különleges szépsége ámulatba ejti a látogatót. Két szintjén rengeteg dupla ablak, s mindegyikről hiányzik a zsalu, amely a szobáknak nyáron árnyékot adott a hőség ellen, viharban megóvta az üvegeket az esőtől, széltől. Tervezője előrelátóan gondoskodott az évszakoknak megfelelő állandóan kellemes belső hőmérsékletről. A tetőn ágaskodó zömök kéményeken keresztül télen a szürke füstfelhők hirdették a családi tűzhely meg nem szűnő melegét, s az erre járó pontosan megállapíthatta, melyik szobában tartózkodik éppen valaki.

Középen két halott óramutató ücsörög az oromzat  kopott romai számlapján. Az óra nemhogy zenét, kongatást, hanem már fontos szerepet sem játszik többé az idő múlásában.

A sárga épületből vörös színével kitűnik az oldalsó falba épített faragott márványkút. Mindössze a megcsonkított rézcsap helye emlékeztet régi funkciójára.

 

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

 

Supernatural - ODaát - 13. ÉVad - Extrák - Infók - ÉRdekességek - ODaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - ODaát    *****    A csillagjövõ oldalon,nem csak alacsonyak az árak, hanem a tanácsadás, teljesen ingyenes. Szeretettel várlak minden nap    *****    Új design! Az egyetlen magyar Olicity és a legaktívabb Zöld Íjász rajongói oldala! 6. évad & Arrowverse hírek!    *****    No.1 Christina Aguilera Fan Site - Minden ami X-Tina, minden héten újdonságok! Katt!    *****    TelenovelasWeb - Hírek, képek, videók, saját véleménnyel tarkított bejegyzések telenovellákról és a színészekrõl! Gyere!    *****    Hamarosan olvashatók lesznek az oldalamon az Asztro-tükör asztrológiai írásai, cikkei.    *****    Gesztenye, gesztenye, gesztenye... és egy álmos sün! Gyertek az októberi rétre Mályvával és Pipitérrel! Irány a Mesetár!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    Ha te is a letisztult stílus híve vagy, nézz be hozzám! Smink, ruha, kritika //Style and Stuff// Style and Stuff//    *****    MINDEN HÓNAPBAN INGYENES G-PORTÁL SABLON! TELJESEN ÁTSZERKESZTHETÕ A LEGÚJABB KÓDOKKAL! Ne maradj le egyik hónapban sem!    *****    Rendeld meg az asztrológiai csomagok egyikét és teljesen ingyen megbeszélheted velem a kérdéseidet telefonon, skypeon!!!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film! Film!Film!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!    *****    A CSILLAGJÖVÕ OLDALON RENDKÍVÜLI AKCIÓK,LEHETÕSÉGEK.A MEGRENDELÉSEK UTÁN TELJESEN INGYENES KONZULTÁCIÓ,TANÁCSADÁS.VÁRLAK    *****    Õszi manókalandok a réten! Búcsúztassátok el ti is útra kelõ madarainkat Mályvával és Pipitérrel! Gyertek a Mesetárba!    *****    | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale |    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Extrák - Érdekességek - Cikkek - Interjúk - Bûbájos boszorkák - Charmed - Charmed -Játékok    *****    Infrashape Horizontal fittness stúdió Debrecen    *****    WISE-VOGUE | SZISSZ ÉS KLAU BLOGJA TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA // WISE-VOGUE // WISE-VOGUE    *****    * GP Life * Webes hírek * Nem csak gportálos oldalaknak * GP Life * Webes hírek * Nem csak gportálos oldalaknak *